Szukaj na blogu

Duszona cebula (z pomidorem i ziołami)

Niejednokrotnie zastanawiałam się, jakie składniki w kuchni są dla mnie podstawowe, takie wiecie: muszą być. Albo inaczej - gdyby trzeba było wybrać i oprzeć się na kilku. Na pewno wybrałabym ziemniaki, czosnek, marchew i cebulę. To chyba z nich jestem w stanie wymyślić najwięcej kombinacji.
Zresztą często tak robię, jak np. z dzisiejszą cebulą - to prosty dodatek, który jednak powoduje, że obiad staje się bardziej niezwykły.

Moje pomysły na duszoną cebulę znajdziecie TUTAJ.



Składniki:
4-5 białych cebul
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości pomidor, najlepiej miąższysty, typu bawole serce
1 łyżka posiekanych liści świeżej bazylii
szczypta mielonej kolendry
0,5 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję na pół, a potem w plasterki i przekładam na rozgrzany olej. Dodaję też posiekany czosnek, lekko wszystko solę, przykrywam i smażę 3 minuty, mieszając w międzyczasie. Cebula powinna się lekko zarumienić, ale pozostanie lekko twarda. Wtedy dodaję pomidora (drobno posiekanego), mieloną kolendrę, kmin rzymski i bazylię - smażę kolejne 3 minuty pod pokrywką. Na koniec zdejmuję pokrywkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco, jako dodatek do mięsa, lub np. na grzance.

                        

                        


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger