Sałatka z czerwonej papryki z oliwkami
Sałatka na ciepło to świetna przekąska, albo nawet lekki obiad. Lekko podduszone, ale w dalszym ciągu jędrne warzywa ze słodko-kwaśnym sosem, i pyszne zielone oliwki - wszystko to smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
3 czerwone papryki
1 duża cebula
10 zielonych oliwek
3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
sos:
0,5 łyżeczki ksylitolu lub cukru
duża szczypta soli
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Zaczynam od sosu: w wodzie rozpuszczam sól i ksylitol, potem dodaję resztę składników i mieszam do połączenia.
3 czerwone papryki
1 duża cebula
10 zielonych oliwek
3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
sos:
0,5 łyżeczki ksylitolu lub cukru
duża szczypta soli
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Zaczynam od sosu: w wodzie rozpuszczam sól i ksylitol, potem dodaję resztę składników i mieszam do połączenia.
Papryki dokładnie myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w duże kawałki.
Podobnie kroję cebulę - wrzucam ją na patelnię z rozgrzaną oiwą, oprószam szczyptą soli i smażę pod przykryciem 3 minuty, by zmiękła.
Wtedy dorzucam paprykę, smażę ok. 10 minut.
Papryka w tym czasie zmięknie, ale powinna pozostać jędrna.
Doprawiam wszystko solą i pieprzem.
Ciepłe warzywa wykładam do miski, dodaję posiekane w plasterki oliwki, polewam sosem i od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz