Szukaj na blogu

Bakłażany zapiekane z pomidorami i bazylią

Jak zawsze - pyszne. Ja co prawda jestem ich wielką fanką i je zwyczajnie uwielbiam, więc nie trzeba mnie przekonywać, jakie są smaczne. Smakują mi zwłaszcza bakłażany pieczone, faszerowane - to moim zdaniem cudowne danie. Dziś farsz jest z pomidorami i bazylią, doprawiony czosnkiem, istna kwintesencja lata :)


Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
1 duża cebula
1 pomidor malinowy
posiekana świeża bazylia
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju 
tarta mozzarella
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany myję, i osuszam. Przekrajam je wzdłuż na pół, posypuję solą i odkładam na 15 minut - w tym czasie wypuszczą gorzki sok. Zmywam sól, ponownie osuszam połówki,  i ostrym nożykiem wycinam miąższ, pozostawiając mniej więcej 1 cm od skórki. Powstałe łódki lekko smaruję olejem, oprószam solą, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C . na 25-30 minut. W tym czasie siekam w kostkę cebulę, lekko przesmażam ją na oleju, dodaję posiekany drobno miąższ. Oprószam wszystko sola, przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę ok. 5 minut. Potem dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i posiekany czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod pokrywką 10 minut. Na koniec dodaję posiekaną bazylię. Tak przygotowany farsz wykładam do podpieczonych połówek, posypuję wszystko mozzarellą. Zapiekam jeszcze 15 minut, do zrumienienia sera.


                        

                        



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger