Szukaj na blogu

Karkówka w pikantnym sosie

Czasami stoję przed ladą chłodniczą dobrych kilka minut, nie umiem się zdecydować na jakie mięso mam ochotę, i wiecie co zazwyczaj wtedy kupuję? Ano karkówkę. Mam wtedy zazwyczaj wizję pysznego, pachnącego sosu, albo wspaniale przyrumienionego mięsa z grilla.
Dziś - łatwy sos, pyszne mięso, super obiad.


Składniki:
0,5 kg karkówki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
1 łyżeczka suszonego majeranku
3 łyżki oleju rzepakowego
ok. 0,5 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm, oprószam solą i pieprzem, a także lekko mąką. Rozgrzewam olej na patelni i krótko obsmażam  mięso, a gdy jest rumiane z obu stron na patelnię dorzucam drobno pokrojoną cebulę. Przykrywam patelnię i smażę razem kilka minut, by cebula się zeszkliła. Następnie dolewam wodę, dodaję musztardę, sos słodko-kwaśny i ketchup. Duszę pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa. Na kilka minut przed końcem dodaję majeranek  oraz posiekany czosnek. Doprawiam do smaku.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger