Rolada ziemniaczana w boczku wędzonym
Świetny obiad prawie z niczego. Po powrocie z kilkudniowego urlopu znalazłam zaledwie kilka ziemniaków i wędzony boczek. Jednak i z tak ograniczonej ilości składników da się zrobić coś pysznego.
Roladki wypełnione są puszystą ziemniaczaną masą doprawioną świeżymi ziołami, a z zewnątrz mają chrupiącą i rumianą skórkę z wędzonego boczku. To taka wersja podstawowa, bo przecież do środka można jeszcze dorzucić np. żółty ser, albo plaster szynki. Podoba się Wam? Mi bardzo :)
Składniki na 2 rolady:
6-7 niewielkich ziemniaków
ok. 20 plastrów wędzonego boczku
1 jajko
posiekane świeże zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, jeszcze gorące dokładnie duszę widelcem na gładką masę.
Roladki wypełnione są puszystą ziemniaczaną masą doprawioną świeżymi ziołami, a z zewnątrz mają chrupiącą i rumianą skórkę z wędzonego boczku. To taka wersja podstawowa, bo przecież do środka można jeszcze dorzucić np. żółty ser, albo plaster szynki. Podoba się Wam? Mi bardzo :)
6-7 niewielkich ziemniaków
ok. 20 plastrów wędzonego boczku
1 jajko
posiekane świeże zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, jeszcze gorące dokładnie duszę widelcem na gładką masę.
Do gorącej masy dodaję posiekane zioła, doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Dodaję żółtko, mieszam.
Dodaję ubitą na sztywną pianę, delikatnie mieszam by wszystko się połączyło. Masę ziemniaczaną wykładam na rozłożone płasko plastry boczku (muszą zachodzić na siebie) i pomagając sobie długim nożem delikatnie zwijam roladę. Boki dodatkowo zabezpieczam plastrami boczku, po czym smażę roladę po 3 minuty, na rumiano z każdej strony (pod przykryciem, nie za duży ogień).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz