Kotlety z ziemniaków i pieczarek
Poznaj mój najlepszy przepis na kotlety z ziemniaków i pieczarek. Kotlety są tak pyszne, że chce się ich więcej i więcej 😋 Kremowe w środku, z chrupiącą skórką z zewnątrz. Można zjeść je z jakimś sosem, albo jak ja zastąpić nimi zwykłe, ugotowane ziemniaki, i podać je z mięsem.
Kotlety z ziemniaków i pieczarek przepis
Kotlety z ziemniaków i pieczarek przepis
Składniki:
ok. 0,5 kg ziemniaków
ok. 300 g. pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, przepuszczam przez praskę lub dokładnie duszę widelcem. Pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami i podsmażam do odparowania wody na niewielkiej ilości oleju.
ok. 0,5 kg ziemniaków
ok. 300 g. pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, przepuszczam przez praskę lub dokładnie duszę widelcem. Pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami i podsmażam do odparowania wody na niewielkiej ilości oleju.
Podsmażone dodaję do ziemniaków razem z posiekaną natką, jajkiem i przyprawami.
Mieszam wszystko na jednolitą masę, dodaję obie mąki, mieszam jeszcze raz.
Masa będzie dość klejąca.
Do miseczki wsypuję bułkę tartą.
Łyżką nabieram porcję masy, przekładam ją do miseczki z bułką i lekko panieruję.
Tak powstałe kulki przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, smażę po kilka minut z obu stron, do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz