Szukaj na blogu

Risotto z zieloną cukinią i miętą

Do przygotowania risotto warto użyć ryżu arborio, który ma okrągłe ziarna. To lekki, pyszny posiłek - u mnie z cukinią, bardzo delikatny w smaku - ten zresztą będzie zależał od tego, jak całość doprawicie, i ile dodacie parmezanu.



Składniki na 2-3 osoby:
1 szklanka ryżu arborio
2 niewielkie cukinie
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka masła klarowanego + 1 łyżka oliwy
trochę ponad 1 szklankę wody lub bulionu drobiowego
0,5 szklanki śmietanki 30%
kilka liści świeżej mięty
parmezan
Przygotowanie:
Ryż wsypuję na głęboką patelnię, zalewam wodą/bulionem, dodaję łyżkę masła i odrobinę soli, pod przykryciem gotuję na średnim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie gdy ryż się gotuje na drugiej patelni rozgrzewam masło z oliwą, wrzucam posiekany czosnek i smażę 15 sekund. Następnie dodaję pokrojone w słupki cukinie (dokładnie umyte, bez obierania) i oprószam je solą. Przykrywam patelnię, smażę do momentu, aż cukinia się zeszkli. Po 10 minutach do ryżu wlewam śmietankę, doprawiam do wstępnie do smaku solą i już bez pokrywki gotuję 3-4 minuty. Przekładam podduszoną cukinię, dodaję posiekaną drobno miętę. Dodaję kilka łyżek startego parmezanu.

                              

                             

                              

                              




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger