Smażone ziemniaki (do zsiadłego mleka)
Taki obiad mogłabym jeść co drugi dzień, z poczuciem pełnego zadowolenia :) Ziemniaki podduszone z cebulką i słodką marchewką, doprawione ziołami, podane ze zsiadłym mlekiem czy maślanką, to doskonała propozycja na upalne dni.
Składniki:
5 młodych, podłużnych ziemniaków
1 młoda marchew
1 duża cebula
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
koperek
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w plastry, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę 3-4 minuty (powinna lekko się zarumienić). Ziemniaki i marchew dokładnie myję, a potem ścinam cienkie plastry obieraczką do warzyw. Dokładam na patelnię, dodaję majeranek, pieprz i sól. Przykrywam, zmniejszam ogień i smażę razem do miękkości ziemniaków, mieszając co jakiś czas. Na koniec oprószam koperkiem.
Składniki:
5 młodych, podłużnych ziemniaków
1 młoda marchew
1 duża cebula
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
koperek
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w plastry, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę 3-4 minuty (powinna lekko się zarumienić). Ziemniaki i marchew dokładnie myję, a potem ścinam cienkie plastry obieraczką do warzyw. Dokładam na patelnię, dodaję majeranek, pieprz i sól. Przykrywam, zmniejszam ogień i smażę razem do miękkości ziemniaków, mieszając co jakiś czas. Na koniec oprószam koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz