Placki z zielonej cukinii z pieczarkami
Bardzo posmakowała mi taka wersja placków z cukinią - są wyjątkowo delikatne, w smaku cudowne, a w połączeniu z ziołowym twarożkiem zwyczajnie mnie zachwyciły. Serdecznie polecam do wypróbowania :)
Składniki na ok. 15 placków:
2 średniej wielkości cukinie
10 średnich pieczarek
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 płaskie łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte cukinie ścieram ze skórką na tarce z grubymi oczkami, oprószam leciutko solą, odstawiam na 5 minut (cukinia w tym czasie wypuści sok).
2 średniej wielkości cukinie
10 średnich pieczarek
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 płaskie łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte cukinie ścieram ze skórką na tarce z grubymi oczkami, oprószam leciutko solą, odstawiam na 5 minut (cukinia w tym czasie wypuści sok).
Odciskam nadmiar płynu, przekładam cukinię do miski.
Dodaję starte na grubej tarce pieczarki, mąkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
Mieszam do połączenia i od razu na średnio rozgrzanym tłuszczu smażę na rumiano okrągłe placki.
Uwaga - są delikatne, przy przekładaniu na drugą stronę warto sobie pomóc łopatką.
Po usmażeniu na chwilę przekładam placki na papier do odsączenia nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz