Szukaj na blogu

Placki z zielonej cukinii z pieczarkami

Bardzo posmakowała mi taka wersja placków z cukinią - są wyjątkowo delikatne, w smaku cudowne, a w połączeniu z ziołowym twarożkiem zwyczajnie mnie zachwyciły. Serdecznie polecam do wypróbowania :)


Składniki na ok. 15 placków:
2 średniej wielkości cukinie
10 średnich pieczarek
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 płaskie łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte cukinie ścieram ze skórką na tarce z grubymi oczkami, oprószam leciutko solą, odstawiam na 5 minut (cukinia w tym czasie wypuści sok). 
Odciskam nadmiar płynu, przekładam cukinię do miski. 
Dodaję starte na grubej tarce pieczarki, mąkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku. 
Mieszam do połączenia i od razu na średnio rozgrzanym tłuszczu smażę na rumiano okrągłe placki. 
Uwaga - są delikatne, przy przekładaniu na drugą stronę warto sobie pomóc łopatką. 
Po usmażeniu na chwilę przekładam placki na papier do odsączenia nadmiar tłuszczu. 
Podaję posypane posiekaną natką, z ziołowym twarożkiem.


                         


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger