Szukaj na blogu

Karkówka wolno pieczona

Mięso pieczone w dość niskiej temperaturze jest wyjątkowo miękkie i soczyste, nie wysusza się w trakcie pieczenia. Ja upiekłam karkówkę, ale w ten sam sposób możecie przyrządzić schab, szynkę lub łopatkę.

Szukacie pomysłów na karkówkę? Zapraszam po moich 10 wybranych propozycji jej przyrządzenia:)


Składniki:
600-700 g. karkówki wieprzowej
marynata:
1 duża cebula
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 pełna łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
3 łyżki wody
5 łyżek oleju rzepakowego + 3 łyżki na dno naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w plastry grubości 1,5 cm. Obraną cebulę kroję w bardzo cienkie plasterki. W misce mieszam składniki marynaty: wodę, olej, sos sojowy, ziarna pieprzu, sól, suszoną paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą nacieram mięso, układam je w misce, przykrywam folią spożywczą i zostawiam na 3 godziny w lodówce. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, przekładam całą zawartość miski i przykrywam je szczelnie folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Piekę przez 20 minut w 200 stopniach C, a potem zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze 3 godziny.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger