Filety z kurczaka duszone w pieczarkach
Danie bardzo proste, łatwe do przygotowania. Wiem, że takie bardzo lubicie :) Podobnie zresztą jak ja. Dziś nie mam czasu na wymyślne posiłki, bo zaplanowałam dzień na przetwory. Z tej racji dzisiejszy obiad tym bardziej jest mi na rękę (brak miejsca na kuchence), bo wszystko zrobiłam w jednym garnku, kolejno dodając składniki. Polecam, kurczak palce lizać!
Być może spodoba się Wam również: filet z kurczaka w sosie koperkowym
Składniki:
0,5 kg filetów z piersi kurczaka
0,5 kg białych pieczarek
2 średniej wielkości cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżki mąki pszennej
natka pietruszki di posypania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety kroję skośnie w duże kawałki. Obrane cebule siekam w piórka. W garnku rozgrzewam masło i olej, wrzucam cebulę, lekko ją solę i przykrywam garnek. Smażę ok. 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Wtedy na cebuli układam kawałki mięsa, oprószam je solą i pieprzem, a potem łyżką mąki (najłatwiej to zrobić za pomocą sitka). Dorzucam pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszam wszystko, przykrywam i smażę kolejne 10 minut. Następnie dorzucam pieczarki pokrojone w grube plasterki, solę i doprawiam pieprzem. Przykrywam, duszę razem ok. 15 minut. Pieczarki wypuszczą sporo wody, więc można ten sos dodatkowo zagęścić - znów oprószam wszystko łyżką mąki, duszę jeszcze kilka minut. Podaję z ziemniakami lub z makaronem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Być może spodoba się Wam również: filet z kurczaka w sosie koperkowym
Składniki:
0,5 kg filetów z piersi kurczaka
0,5 kg białych pieczarek
2 średniej wielkości cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżki mąki pszennej
natka pietruszki di posypania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety kroję skośnie w duże kawałki. Obrane cebule siekam w piórka. W garnku rozgrzewam masło i olej, wrzucam cebulę, lekko ją solę i przykrywam garnek. Smażę ok. 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Wtedy na cebuli układam kawałki mięsa, oprószam je solą i pieprzem, a potem łyżką mąki (najłatwiej to zrobić za pomocą sitka). Dorzucam pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszam wszystko, przykrywam i smażę kolejne 10 minut. Następnie dorzucam pieczarki pokrojone w grube plasterki, solę i doprawiam pieprzem. Przykrywam, duszę razem ok. 15 minut. Pieczarki wypuszczą sporo wody, więc można ten sos dodatkowo zagęścić - znów oprószam wszystko łyżką mąki, duszę jeszcze kilka minut. Podaję z ziemniakami lub z makaronem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz