Sos musztardowo - ziołowy (do sałatek)
Naprawdę nie warto kupować gotowych sosów z torebek, jakkolwiek smaczne się wydają; w nich niestety znajdziemy sporo chemii. Przygotowanie sosu do sałatki jest proste, a zajmuje jedynie chwilkę. Zapewniam też, że Wasz sos będzie o wiele lepszy niż ten ze sklepu :)
Składniki:
1/5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy ziołowej
2 ząbki czosnku
po pół płaskiej łyżeczki: drobnej soli i ciemnego cukru
mielony czarny pieprz do smaku
pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
Dodatkowo:
niewielki, szczelnie zakręcany słoik
Przygotowanie:
Do słoika wlewam wodę, dodaję sól cukier, pieprz i musztardę. Zakręcam go mocno, po czym potrząsam przez kilkanaście sekund - w tym czasie powinny rozpuścić się sól i cukier. Wtedy dolewam oliwę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Ponownie zakręcam i potrząsam aż składniki się połączą. Używam do sałatek i surówek.
1/5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy ziołowej
2 ząbki czosnku
po pół płaskiej łyżeczki: drobnej soli i ciemnego cukru
mielony czarny pieprz do smaku
pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
Dodatkowo:
niewielki, szczelnie zakręcany słoik
Przygotowanie:
Do słoika wlewam wodę, dodaję sól cukier, pieprz i musztardę. Zakręcam go mocno, po czym potrząsam przez kilkanaście sekund - w tym czasie powinny rozpuścić się sól i cukier. Wtedy dolewam oliwę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Ponownie zakręcam i potrząsam aż składniki się połączą. Używam do sałatek i surówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz