Omlet ze świeżymi pomidorami
W sezonie na pomidory nie może zabraknąć takiego omleta. Mogłabym go jeść kilka razy w tygodniu, moim zdaniem jest pyszny. Wybieram do niego pomidory malinowe, bo mają więcej miąższu.
Składniki na 1 porcję:
1 niewielki pomidor malinowy
sól ziołowa (sól, ulubione zioła)
ciasto:
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka mąki pszennej
0,5 niewielkiej cebuli
posiekane liście świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Pomidora dokładnie myję i kroję na 4 grube plastry. Rozgrzewam olej na małej patelni, układam plastry pomidora, oprószam je solą ziołową. Przykrywam patelnię i smażę pomidora 3-4 minuty. W międzyczasie jajko mieszam z mlekiem, mąką, bardzo drobno pokrojoną cebulą (można ją zetrzeć) i posiekaną bazylią, doprawiam ciasto solą i pieprzem (można pokusić się też o oddzielenie żółtka i białka i ubicie piany - omlet wtedy będzie delikatniejszy i puszysty). Wylewam je na podsmażone pomidory, przykrywam i smażę 3 minuty. Następnie za pomocą pokrywki przekładam omleta na drugą stronę i smażę jeszcze 2 minuty. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz