Szukaj na blogu

Kotlety mielone z ziołami

Kotlety z karkówki wieprzowej smakują moim zdaniem wspaniale, i do takich dań co jakiś czas z ogromną przyjemnością wracam - klasyka jest zawsze niezawodna ;) Dziś doprawiłam je naprawdę dużą ilością ziół, a dodatek surowego ziemniaka sprawił, że są niezwykle soczyste.



Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z karkówki wieprzowej
1 duża cebula
1 średniej wielkości surowy ziemniak
1 jajko
2 ząbki czosnku
po łyżce posiekanego: koperku i pietruszki
1 płaska łyżka suszonego majeranku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
duża szczypta czarnego pieprzu
sól do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju, lekko solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Podsmażoną przekładam do zmielonego mięsa, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce ziemniak (najdrobniejsze oczka), posiekane drobno zioła, suszony majeranek, pieprz ziołowy i czarny, oraz sól do smaku. Dokładnie mieszam, by wszystkie składniki się połączyły i by powstała gładka masa. Formuję dość duże kotlety, każdy panieruję w bułce tartej. Smażę je z obu stron na rumiano, przekładając dwukrotnie (na początku smażę na odkrytej patelni, potem zmniejszam ogień i przykrywam ją pokrywką).



                         


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger