Szukaj na blogu

Sos ze smażonych pomidorów i śliwek

Bardzo dobry sos z pomidorów, o wyrazistym smaku. Może być używany jako ketchup, sos do mięs czy zwyczajnie - baza do pomidorowej zimą :) Oprócz soczystych pomidorów i słodkich śliwek dodałam do niego sporo anyżu, smaku dodaje też ziele angielskie. Polecam, spróbujcie mojej wersji.



Proporcje:
1 kg pomidorów malinowych
3/4 kg śliwek typu węgierka
2 średniej wielkości cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki nasion anyżu
ok. 1 łyżki soli
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dokładnie myję pomidory i śliwki, obieram cebulę. Cebulę kroję bardzo drobno, wrzucam na patelnię z olejem i smażę do zeszklenia. Następnie dorzucam bardzo drobno posiekane śliwki, przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu ok. 5 minut - śliwki powinny się lekko rozpaść. Dorzucam pokrojone drobno pomidory (wcześniej usuwam nasiona), ziele angielskie, anyż i trochę soli. Duszę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ok. 20 minut, a potem odkrywam pokrywkę i duszę kolejne 20 minut, odparowując płyn. Gdy sos się zagęści, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec przecieram sos przez sito, przetarty jeszcze chwilę podgrzewam i przelewam do słoików. Jeśli sos nie będzie używany w ciągu kilku dni, pasteryzuję słoiki ok. 10 minut.


                           


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger