Sos do surówek (z cytryną i czosnkiem)
W moim rodzinnym domu to w sumie podstawowy sos do surówek. Oparty jest na kilku składnikach, można go modyfikować dodając np. suszone zioła. W składzie znajdziecie cukier, i w takiej wersji go przedstawiam, ale możecie zamienić go na ksylitol lub miód. Sos jest bardzo prosty, przygotowanie zajmuje chwilę. Sos smakuje wspaniale np. w surówce z rukoli i szczypiorku (na zdjęciu poniżej)
Przypominam również przepis na pyszny sos musztardowo - ziołowy.
Proporcje:
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
duży ząbek czosnku
0,5 łyżeczki cukru
1/5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
W wodzie mineralnej dokładnie rozpuszczam sól i cukier. Dodaję przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny, a na końcu olej. Dokładnie mieszam (można to zrobić w zakręcanym słoiczku, mocno potrząsając).
Przypominam również przepis na pyszny sos musztardowo - ziołowy.
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
duży ząbek czosnku
0,5 łyżeczki cukru
1/5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
W wodzie mineralnej dokładnie rozpuszczam sól i cukier. Dodaję przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny, a na końcu olej. Dokładnie mieszam (można to zrobić w zakręcanym słoiczku, mocno potrząsając).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz