Pakora z sałaty lodowej z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi
Śmiało mogę powiedzieć, że jestem zakochana w tym daniu rodem z kuchni indyjskiej. Na dodatek gdy raz się je pozna, można improwizować i przygotowywać je na wiele sposobów. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że to idealna potrawa na czyszczenie lodówki :) Koniecznie spróbujcie!
Zapraszam też na pakorę bezmięsną.
Składniki:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1/3 główki sałaty lodowej
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka startego imbiru
2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
świeża kolendra
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego kardamonu
szczypta curry
sól do smaku
mąka z ciecierzycy
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka kroję w cienkie paseczki, przekładam do zamykanego pojemnika. Doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem, kuminem i pozostałymi przyprawami, dodaję łyżkę oleju, orzeszki (podzielone na połówki) i trochę posiekanej kolendry. Mieszam i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Sałatę lodową siekam w paski, marchew tnę na wiórki obieraczką do warzyw, cebulę siekam w piórka. Warzywa przekładam do miski, lekko oprószam sola, po czym duszą dłonią by zmiękły i puściły sok. Dodaję przyprawionego kurczaka, mieszam dokładnie. Dosypuję na początek 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy, mieszam dłonią. Porcje ciasta sklejam w niewielkie kulki (jeśli się nie da, dodaję jeszcze trochę mąki) i smażę je na rozgrzanym oleju ok. 5 minut (olej nadaje się do kilkukrotnego smażenia, bo mąka z ciecierzycy się nie przypala). Gotowe przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję np. z sosem słodko-kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz