Szaszłyki z wątróbki z rukolą i miodem
22 października
0
Co na obiad
,
Moje ulubione
,
podroby
,
tanio !
,
To i owo do przekąski
,
wątróbka
Powiem tak: szaszłyki są super smaczne. Wątróbka jest delikatna, słodko-pikantna, cebula miękka i słodka, a rukola bardzo dobrze do całości pasuje. To chyba moja ulubiona jak dotąd wątróbkowa potrawa:)
Składniki:
0,5 kg wątróbki indyczej
3 cebule
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka majeranku
kilka garści świeżej rukoli
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczoną wątróbkę oprószam mąką, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem i pod przykryciem (ważne z 2 powodów: 1. mocno pryska:) 2. płyn po smażeniu będzie potrzebny) smażę z obu stron po 3 minuty. Usmażoną wątróbkę przekładam na talerz, solę i posypuję pieprzem. Obrane cebule kroję w grube krążki. Nadziewam na przemian na patyczek do szaszłyków, przekładając mięso i cebulę listkami rukoli. Szaszłyki przekładam na patelnię, polewam miodem, oprószam majerankiem i dalej pod przykryciem duszę na niewielkim ogniu 15 minut. Z sosu powinien wytworzyć się syrop, którym w miedzyczasie polewam lekko szaszłyki. Podaję gorące, gdy cebula zmięknie, na liściach rukoli. Całość polewam sosem z patelni.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz