Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i jajkiem
Lubicie jajko sadzone podane ze szpinakiem ? Ja też :)
Dziś więc wariacja na ten temat: zapiekanka z ryżu i szpinaku, ze słodką marchewką i jajkiem. Użyłam gotowej, rewelacyjnej mieszanki z firmy SYS, której produkty jak zawsze Wam z serca polecam :)
Składniki na 2 osoby:
1 torebka ryżu ze szpinakiem ze sklepu SYS
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki masła+ do posmarowania formy
150 g. tartego żółtego sera
2 jajka
szczypiorek
chili w płatkach
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Gotuję ryż ze szpinakiem wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Gdy ryż jest miękki, a woda się wchłonie w trakcie gotowania, dodaję do niego łyżkę masła i połowę startego sera, doprawiam solą i pieprzem. Odstawiam.
Marchewki kroję w plastry, wrzucam do rondla z pozostałym masłem i podsmażam 5 minut, po czym dolewam sos sojowy i miód, dodaję posiekany czosnek, przykrywam i duszę 10 minut.
Naczynie do zapiekania smaruję masłem i posypuję bułką tartą, wykładam ryż, na niego marchewkę i pozostały starty ser. Robię dwa wgłębienia na jajka. Wstawiam naczynie do piekarnika na 20 minut (230 stopni), po tym czasie wbijam jajka, posypuję je lekko chili w płatkach i piekę jeszcze do ścięcia się białek. Zapiekankę podaję posypaną szczypiorkiem.
Przepis autorski.
Dziś więc wariacja na ten temat: zapiekanka z ryżu i szpinaku, ze słodką marchewką i jajkiem. Użyłam gotowej, rewelacyjnej mieszanki z firmy SYS, której produkty jak zawsze Wam z serca polecam :)
Składniki na 2 osoby:
1 torebka ryżu ze szpinakiem ze sklepu SYS
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki masła+ do posmarowania formy
150 g. tartego żółtego sera
2 jajka
szczypiorek
chili w płatkach
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Gotuję ryż ze szpinakiem wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Gdy ryż jest miękki, a woda się wchłonie w trakcie gotowania, dodaję do niego łyżkę masła i połowę startego sera, doprawiam solą i pieprzem. Odstawiam.
Marchewki kroję w plastry, wrzucam do rondla z pozostałym masłem i podsmażam 5 minut, po czym dolewam sos sojowy i miód, dodaję posiekany czosnek, przykrywam i duszę 10 minut.
Naczynie do zapiekania smaruję masłem i posypuję bułką tartą, wykładam ryż, na niego marchewkę i pozostały starty ser. Robię dwa wgłębienia na jajka. Wstawiam naczynie do piekarnika na 20 minut (230 stopni), po tym czasie wbijam jajka, posypuję je lekko chili w płatkach i piekę jeszcze do ścięcia się białek. Zapiekankę podaję posypaną szczypiorkiem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz