Szukaj na blogu

Surówka z pora, jabłka i marchewki z macierzanką

  Surówka z pora z jabłkiem i marchewką, doprawiona kapką oliwy to jak dla mnie bardzo klasyczny, polski smak. Idealnie nadaje się do smażonych mięs czy ryby.

Zapraszam też na surówkę z czerwonej lub białej kapusty.







Składniki:
jasna część dużego pora
1 marchewka
1 duże słodkie jabłko
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
kilka gałązek świeżej macierzanki (listki)
sól, pieprz do smaku
ewentualnie pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
 Pora siekam w cienkie plasterki, przekładam do miski, rozdzielam plasterki placami. Obraną marchew ścieram na drobnej tarce, jabłko na grubej (może być ze skórką), dodaję do pora, dokładnie mieszam (najlepiej palcami). Lekko solę i odstawiam na kilka minut, by por zmiękł. Dolewam sok z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaję cukier. Dolewam oliwę i listki macierzanki, mieszam dokładnie. 
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger