Surówka z pora, jabłka i marchewki z macierzanką
Surówka z pora z jabłkiem i marchewką, doprawiona kapką oliwy to jak dla mnie bardzo klasyczny, polski smak. Idealnie nadaje się do smażonych mięs czy ryby.
Zapraszam też na surówkę z czerwonej lub białej kapusty.
1 marchewka
1 duże słodkie jabłko
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
kilka gałązek świeżej macierzanki (listki)
sól, pieprz do smaku
ewentualnie pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Pora siekam w cienkie plasterki, przekładam do miski, rozdzielam plasterki placami. Obraną marchew ścieram na drobnej tarce, jabłko na grubej (może być ze skórką), dodaję do pora, dokładnie mieszam (najlepiej palcami). Lekko solę i odstawiam na kilka minut, by por zmiękł. Dolewam sok z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaję cukier. Dolewam oliwę i listki macierzanki, mieszam dokładnie.
Przepis autorski.
Zapraszam też na surówkę z czerwonej lub białej kapusty.
Składniki:
jasna część dużego pora1 marchewka
1 duże słodkie jabłko
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
kilka gałązek świeżej macierzanki (listki)
sól, pieprz do smaku
ewentualnie pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Pora siekam w cienkie plasterki, przekładam do miski, rozdzielam plasterki placami. Obraną marchew ścieram na drobnej tarce, jabłko na grubej (może być ze skórką), dodaję do pora, dokładnie mieszam (najlepiej palcami). Lekko solę i odstawiam na kilka minut, by por zmiękł. Dolewam sok z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaję cukier. Dolewam oliwę i listki macierzanki, mieszam dokładnie.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz