Szukaj na blogu

Naleśniki z mięsem, fasolą i pikantną salsą

Rozgrzewający obiad - pyszne naleśniki z farszem z mięsa i mielone fasoli Bayo, z dużą porcją pomidorowej, pikantnej salsy i sosem botana Muy Gallo. 








Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
6 pełnych łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
1 płaska łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki mleka
do 1 szklanki wody
3 łyżki oleju 
Masa mięsna:
0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
1 duża cebula (biała)
1 łyżeczka oleju
3 łyżki mielonej brązowej fasoli Bayo ze sklepu Arriba
sól, pieprz do smaku
Salsa pomidorowa:
2-3 pomidory
1 cebula (czerwona)
kilka kaparów
1 łyżeczka salsy Botana Muy Gallo ze sklepu Arriba
szczypta soli
Dodatkowo:
liście sałaty
salsa Botana Muy Gallo ze sklepu Arriba
Przygotowanie:
Do wysokiej miski wsypuje obie mąki, dodaję kurkumę, sól i jajko, wlewam mleko i połowę wody - mieszam ciasto energicznie, ewentualnie dolewając wodę jeśli konsystencja jest za gęsta. Dolewam olej, odstawiam ciasto na 15 minut.
Na patelni rozgrzewam łyżeczkę oleju, wkładam mięso, lekko je solę i mieszając smażę je kilka minut, aż będzie rumiane. Dodaję posiekaną cebulę, smażę pod przykryciem do jej miękkości, po czym dokładam pastę z fasoli , doprawiam solą i pieprzem i razem chwilkę podgrzewam. Pomidory i czerwoną cebulę siekam drobniutko, przekładam do miski, dodaję posiekane kapary i salsę botana Muy Gallo. Lekko solę całość.
Z przygotowanego ciasta smażę naleśniki ( średnica patelni 22 cm).
Na każdy naleśnik wykładam porcję masy mięsno-fasolowej, lekko polewam salsą Botana Muy Gallo, dodaję po łyżce salsy pomidorowej, układam porwane liście sałaty, składam w trójkąt i podaję na ciepło.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger