Szukaj na blogu

Już jutro rozstrzygnięcie konkursu z firmą SYS na jesienno-zimową zupę :)

Zadaniem było ugotowanie jesiennej zupy z kaszą, TUTAJ  przypominam zasady.
Ogłoszenie wyników już jutro :) !!!

Ale już dziś chcę Wam pokazać wszystkie przepisy, jakie dostałam (kolejność przypadkowa):


1.   Zupa z jarmużu z kaszą gryczaną  Eli z bloga  Zacisze kuchni



2.  Zupa orzechowa z kaszą pęczak Agnieszki: 


Proporcja na 2 osoby:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka + mała porcja rosołowa*
- skórka z 1/4 cytryny bez białej części ( najłatwiej obrać skórkę bez białej części przy pomocy obieraczki do warzyw)
- 12-14 obranych orzechów włoskich
- 1 marchewka
- biała część pora
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 litr wody
- na każdą osobę należy liczyć 2 czubate łyżki surowej kaszy pęczak

Skórkę cytrynową przelać wrzątkiem. Połowę porcji orzechów potłuc na grube części i podprażyć na suchej patelni. Kaszę wypłukać. Filet i porcję rosołową zalać wodą, dodać obraną marchewkę w całości, czosnek, por, ,skórkę z cytryny i niepołamae orzechy.Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zdjąć szum. Zmiejszyć ogień, po 20 minutach dodać kaszę. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy. Zupę rozlać do talerzy, kasza z ugotowanymi orzechami opadnie na dno. Na  środku każdej porcji układać pocięta marchewkę i skórkę cytrynową, ułożyć pokrojony w plastry filet, posypać prażonymi orzechami. 

* jeżeli użyjemy bulionu drobiowego zamiast wody do ugotowania zupy wystarczy sam filet.

3.  I jeszcze jedna zupa Agnieszki: Kwas z kaszą gryczaną 


- 0,5 kg kapusty mocno ukiszonej
- duża garść suszoych grzybów
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- kasza gryczana 
- dużo świeżomielonego pieprzu
- sól do smaku

Grzyby zalać szklanką wrzątku.
Kapustę zalać do równości wodą. Obgotować. Zlać powstały kwas. ( Kapustę odłożyć - nie będzie nam potrzeba, ale można z niej ugotować później bigos lub zasmażyć do obiadu). 

Do kwasu dodać liście laurowe, ziele angielskie i grzyby wraz z wodą. Gotować do miękkości grzybów. Doprawić pieprzem świeżomielonym i solą. Podawać z ugotowaną kaszą. 

W moim rodzinnym domu kapustę się kisiło w beczkach. Więc aby uzyskac kwas wystarczyło go odlać z beczki i pół na pół zagotować z wodą. Dalej postę postępować jak w przepisie. 
Ja lubię ją z kaszą paloną, natomiast u mamy zawsze ją jadłam z niepaloną - to już kwestia gustu. Zupa nie jest fotogeniczna ale przepyszna. 





5.  Druga zupa Asi z bloga CudFood:

Zupa cebulowa z serem brie i kaszą gryczaną


Składniki (porcja dla dwóch osób):
trzy duże cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 200g kaszy gryczanej
- 800 ml bulionu
- ser brie (ok. 200g)
- tymianek, koperek
- szczypta suszonej cebuli
- pieprz, sól

Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Wrzucamy do bulionu razem z ugotowaną kaszą. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie wrzucamy pokrojony jak najdrobniej brie. Czekamy aż ser się rozpuści i przyprawiamy. Podajemy przybraną koperkiem.



6.  Krupnik grzybowo-pomidorowy Uli


  • 2 litry rosołu,
  • 1 duża marchew,
  • 1 cebula,
  • 40 dkg pomidorów,
  • 3/4 szklanki pęczaku,
  • 20 dkg świeżych grzybów leśnych (poza sezonem można wykorzystać grzyby mrożone lub suszone, które należy gotować razem z kaszą),
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, czarny pieprz
Go gotującego się rosołu wrzucić opłukany pęczak i gotować około 30-40 minut. W tym czasie oczyścić grzyby i pokroić je w plasterki, a marchewkę, cebulę i pomidory w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć cebulę z marchwią, aż cebula będzie szklista. Wtedy dodać grzyby i dusić 20 minut. Następnie połączyć grzyby z rosołem i dodać pokrojone w kostkę pomidory, doprawić solą i pieprzem i pozwolić im się razem gotować na minimalnym ogniu przez kolejne 20 minut. przed podaniem posypywać posiekaną natką.



8.  Zupa z kaszą jaglaną z makaronem Małgosi z bloga Kuchnia i podróże


• 4 litry wody
• 1 udko z kurczaka
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1/4 selera
• 1 suszony grzybek
• 1 liść laurowy
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki kaszy jaglanej
• duża garść makaronu nitki
• szczypta kurkumy
• szczypta kminku mielonego
• szczypta tymianku
• szczypta majeranku
• szczypta bazylii
• pieprz do smaku
• sól do smaku
• natka pietruszki

Do garnka z wodą włożyć udko, dodać obrane, umyte i pokrojone w półplasterki marchewki, 
pietruszkę oraz seler. Dodać również suszony grzybek, ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy i całość gotować na małym ogniu 40 min. Po tym czasie wyciągnąć udko, a do zupy wsypać kaszę i gotować do miękkości. Osobno ugotować makaron, odcedzić i gdy kasza będzie miękka dodać do zupy. Mięso oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki i również dodać do zupy. Zupę zagotować doprawiając solą oraz pieprzem. Po zdjęciu z ognia wsypać do zupy posiekaną natkę pietruszki.




9.  Jesienna zupa  uczniów klas gastronomicznych z bloga Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą !




10.  Zdrowy, dietetyczny krupnik Moniki z bloga Zdrowie na języku


Składniki:
- 1,5 l wody
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- pół średniej cebuli
- 200 g piersi z kurczaka/indyka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały por (bez zielonych liści, wówczas połowa)
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 gałązka magii, natki pietruszki
 - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (w wersji łagodnej pominąć)

Wstawiamy wodę z obranymi i pokrojonymi warzywami oraz mięsem. Od momentu zagotowania gotujemy przez 25 minut, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości kaszy, czyli około 20 minut. Podajemy posypany świeżą lub suszoną natką pietruszki :)



11.  I kolejna zupa Moniki z bloga Zdrowie na języku:

Ekstremalnie gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna zupa krem z dyni z kaszą jaglaną :)


Składniki:
- 800 ml wody
- 1 kg dyni
- 500 g włoszczyzny (tj. marchew 3 szt., pietruszka 2 szt., kawałek pora, kawałek selera, mała cebula)
- 1 łyżka oleju (u mnie z awokado)
- sól do smaku
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3 czubate łyżki kaszy jaglanej

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną przepłucz pod zimną wodą i przelej wrzątkiem, w ten sposób pozbywasz się gorzkawego smaku. Zagotuj 200 ml wody. Wsyp kaszę. Gotuj około 20 minut. Odstaw do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę.
2. Zagotuj 600 ml wody. Włoszczyznę oczyścić, obierz i drobno pokrój, np. w talarki. Włóż przygotowane warzywa do wrzątku i gotuj do średniej miękkości, około 25 minut.
3. Obierz małą dynię ze skórki. Pokrój w grubą kostkę.
4. Dynię dodaj do wywaru warzywnego. I gotuj do jej miękkości, ok. 15 minut.
5. Dodaj wszystkie przyprawy i łyżkę oleju. Pogotuj jeszcze 5 minut. Dodaj kaszę jaglaną.
6. Zupę zmiksuj na krem o gładkiej konsystencji, bez grudek! :)
7. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego.

Zupka jest niezwykle odżywcza i bardzo sycąca, a to za sprawą kaszy jaglanej. Ma również właściwości rozgrzewające, dzięki dodaniu odpowiednich przypraw. Brak mięsa, sprawia, że mogą ją także pałaszować wegetarianie :)
Czyli syci, grzeje i pięknie pachnie! :) 







Może ugotujecie którąś zupkę np. na jutrzejszy obiad?


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger