Szukaj na blogu

Warzywa pieczone z oliwą i rozmarynem

   To było cudowne;) Wspaniałe! Przepyszne :) I choć zachwycam się własnoręcznie przygotowanym daniem, nic mi to nie przeszkadza, bo naprawdę było genialne w prostocie. O to mi chodziło, by smak warzyw był czysty. Jako przypraw użyłam tylko odrobiny rozmarynu, soli i pieprzu, a główną rolę odegrała bardzo dobra oliwa Gota Verde, którą dostałam od Ani z kochamoliwe.com. Użyłam jej też do przygotowania sosu, przez co cała potrawa idealnie się zamknęła. Polecam Wam taki obiad, tę wspaniałą oliwę i sklep, w którym ją kupicie :)






Składniki:
300 g. dowolnej dyni
3-4 duże ziemniaki
2 cebule
3 marchewki
6 ząbków czosnku (bez obierania)
oliwa Gota Verde - Zielona Kropla  ze sklepu kochamoliwe.com
sól, pieprz
rozmaryn
szczypiorek
Sos:
0,5 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki oliwy Gota Verde - Zielona Kropla (sklep)
szczypta soli
1 łyżka musu z dyni (przepis tutaj)
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
 Myję warzywa, obieram ziemniaki i marchewkę, dynię obieram ze skóry, wyjmuję pestki i kroję wszystko w dowolne, dość duże kawałki. Na dno naczynia do pieczenia wylewam kilka łyżek oliwy, wykładam warzywa, posypuję je solą, pieprzem i rozmarynem. Całość polewam oliwą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 15 minut, po czym jeszcze raz polewam oliwą, przykrywam folią aluminiową i piekę 15 minut. Odkrywam folię, polewam oliwą, piekę bez przykrycia 10 minut, aż warzywa się lekko zarumienią.
 W międzyczasie ucieram żółtka z 3 łyżkami oliwy. Zagotowuję mleko ze szczyptą soli w rondelku z grubym dnem, dolewam stopniowo- mieszając- żółtka z oliwą. Dodaję mus z pieczonej dyni, i rozgnieciony ząbek czosnku. Jeszcze chwilę gotuję na małym ogniu. Podaję do pieczonych warzyw, posypanych szczypiorkiem.
Przepis autorski.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger