Ziemniaczane knysze z nasionkami chia
Zdecydowanie należę do osób kochających ziemniaki pod każdą postacią i pewnie też z tego powodu często wymyślam dla nich nowe zastosowanie lub sposób podania :) Dziś upiekłam je ze startą cebulą, mlekiem w proszku (sprawiło że moje ziemniaczane kulki są bardzo delikatne) i bardzo zdrowymi nasionami chia- bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (zachęcam, zajrzyjcie: właściwości nasion chia i dlaczego warto je stosować?) Zdrowe, śliczne, z całą pewnością sięga się po tak przygotowane ziemniaki chętniej, niż po prostu zwyczajnie ugotowane:)
Więcej zdrowych produktów znajdziecie na stronie Vivio.pl
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
3 łyżki mleka w proszku (gładkiego, nie granulowanego)
3 łyżki nasion chia (sklep)
sól, pieprz do smaku
oliwa do posmarowania
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe ugniatam na gładką masę. Dodaję mleko w proszku, startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę i nasiona chia, mieszam do połączenia się składników. Doprawiam solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy robię kulki wielkości dużej mandarynki, układam je na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, każdą ziemniaczaną kulkę lekko smaruję oliwą i posypuję nasionami chia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 235 stopni C. na ok.20 minut. Podaję jako dodatek do mięs i warzyw.
Więcej zdrowych produktów znajdziecie na stronie Vivio.pl
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
3 łyżki mleka w proszku (gładkiego, nie granulowanego)
3 łyżki nasion chia (sklep)
sól, pieprz do smaku
oliwa do posmarowania
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe ugniatam na gładką masę. Dodaję mleko w proszku, startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę i nasiona chia, mieszam do połączenia się składników. Doprawiam solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy robię kulki wielkości dużej mandarynki, układam je na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, każdą ziemniaczaną kulkę lekko smaruję oliwą i posypuję nasionami chia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 235 stopni C. na ok.20 minut. Podaję jako dodatek do mięs i warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz