Babeczki z kurczakiem i sałatką Pikantiera
Od wczoraj w moim domu zagościł Meksyk, z całą swoją feerią barw, różnorodnością smaków, egzotyką, pikanterią i wszystkim, z czym się ten niesamowity kraj kojarzy. Pojawił się taki niepozorny, zapakowany w słoiczki i puszki, ale wystarczyło uchylić którekolwiek wieczko, by od razu poczuć gorący klimat i wszystkie niesamowite aromaty.
Taką niespodziankę dostałam z firmy Arriba, która oferuje niesamowite bogactwo meksykańskich smaków. Jeśli więc chcecie dowiedzieć się, jak smakuje ponad 180 oryginalnych produktów z kraju, którego korzenie sięgają Azteków i Majów, koniecznie zajrzyjcie do sklepu.
Dziś przygotowałam szybką, przepyszną przekąskę - babeczki z ciasta francuskiego nadziewane kurczakiem i sałatką o nazwie, a jakże:) Pikantiera, z różnymi warzywami, papryczką jalapeno ale i z liśćmi kaktusa.
Będzie więc na moim blogu ostro i pikantnie;) Zaglądajcie! Rozsmakujmy się razem w meksykańskich: burrito, enchiladas, picadillo, salsie, guacamole i wielu innych wspaniałościach, które mam zamiar przygotować.
Składniki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
1 pojedynczy filet z kurczaka
oliwa do smażenia
Marynata do kurczaka:
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki miodu
duża szczypta soli
pieprz
Dodatkowo:
sałatka Pikantiera ze sklepu Arriba
tary żółty ser
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszam dokładnie, po czym nacieram nią oczyszczone mięso. Pozostawiam je na noc w lodówce. Następnego dnia smażę na złoto z każdej strony (łącznie ok. 8 minut). Kurczaka siekam w drobne kawałki.
Z gotowego ciasta francuskiego wycinam duże koła i wyklejam nimi foremkę (blaszkę na muffiny). W każdej, do 3/4 wysokości układam kawałki mięsa, a następnie po łyżeczce sałatki Pikantiera. Wszystkie babeczki posypuję serem. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i piekę ok.30 minut. Podaję gorące.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz