Czosnkowe puree z ziemniaków i czarnej rzepy z kozieradką
Jestem z tych, co to gdyby mieli wyłączyć ziemniaki ze swojego jadłospisu, mocno by cierpieli :) Lubię je i koniec, i pomimo wiedzy, jak zdrowa jest kasza czy ryż ziemniaki wybieram najchętniej. Uwielbiam je w każdej postaci.
Dziś do mojego puree dołączyła czarna rzepa, a gładkość i aksamitną konsystencję nadały mu żółtko i wspaniała oliwa ekstra vergine ze sklepu Kochamoliwe.com, który bardzo Wam polecam. Gwarantuję Wam, że oliwa którą tam kupicie będzie najwyższej jakości. Skąd wiem? Wiem, bo używam ;)
Smaczku moim ziemniakom dodał też czosnek i bardzo miła w nazwie (w smaku i zapachu również, przypomina seler lub lekko przypalone ziemniaki, takie z ogniska) - kozieradka.
Zapraszam, i oczywiście życzę smacznego :)
Składniki:
6 sporych ziemniaków
1 czarna rzepa
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy extra vergine ze sklepu Kochamoliwe.com
1 żółtko
2 łyżki mleka skondensowanego
pół łyżeczki nasion kozieradki startych na drobno
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane rzepę i ziemniaki kroję w kawałki, gotuję rzepę w lekko osolonej wodzie 5 minut, po czym dorzucam ziemniaki (rzepa gotuje się dłużej). Ucieram żółtko z oliwą, mlekiem skondensowanym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ugotowane warzywa (jeszcze gorące)duszę na jednolitą masę, po czym dodaję do nich przygotowaną masę z oliwy, mleka i jajka, mieszam chwilę trzymając garnek na ogniu, by wszystkie składniki się połączyły. Dodaję utartą kozieradkę, doprawiam pieprzem i solą w razie potrzeby. Puree podaję na gorąco, polane oliwą.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz