Zapiekanka ziemniaczana z oliwą Gota Verde
Często tak jest, że sekret smaku tkwi w prostocie. Właściwie źle się wyraziłam- nie w prostocie, a w jakości produktów. Dlatego kochamy świeże warzywa prosto od rolnika, mięso od rzeźnika, rybę najlepiej prosto z sieci (ok, marzę ;)).
Ale jest coś, czego nie musimy samodzielnie szukać u źródła :)
Odkryłam nowe, cudowne miejsce pełne smaku. Właściwie odkryliśmy się nawzajem, i dzięki temu mogę testować, próbować i opowiadać Wam o wspaniałych, niesamowitych, niepowtarzalnych, najlepszych na świecie hiszpańskich oliwach.
Tym miejscem jest sklep Kochamoliwe.com
Proszę, koniecznie tam zajrzyjcie! Tam mieszka doskonała oliwa w bardzo rozsądnej cenie!
Swoją przygodę zaczęłam od oliwy Gota Verde- Zielona Kropla, bardzo wyrazistej, z wyczuwalnym aromatem zielonej trawy. Chciałam, by moja zapiekanka była tłem dla jej smaku - i udało się. Dodatkowo warto podać oliwę oddzielnie, by móc w niej maczać każdy kawałeczek aksamitnej masy .... A na górze bardzo chrupiąca, rumiana skórka:)
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
0,5 szklanki oliwy Gota Verde - Zielona Kropla
1 duża czerwona cebula
1 pęczek zielonej natki pietruszki (posiekany)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej + 1 do posypania formy
160 ml. mleka kokosowego
2 łyżki tartego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, jeszcze gorące po odlaniu wody przeciskam przez praskę lub duszę widelcem na gładką masę. Do gorącej masy dodaję posiekaną cebulę i połowę natki pietruszki, dodaję też jajko utarte z połową mleka kokosowego. Dolewam połowę oliwy Gota Verde - Zielona Kropla. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Naczynie żaroodporne smaruję dokładnie oliwą i posypuję lekko bułką tartą, wykładam całą masę ziemniaczaną, wyrównuję powierzchnię, spryskują ją oliwą. Starty ser mieszam z pozostałą częścią natki pietruszki, oliwy i mleka kokosowego, powstałą pastą smaruję masę. Piekę 40 minut w temperaturze 225 stopni C.
Zapiekankę podaję gorącą, z dodatkową porcją oliwy z miseczce.
Przepis autorski.
Ale jest coś, czego nie musimy samodzielnie szukać u źródła :)
Odkryłam nowe, cudowne miejsce pełne smaku. Właściwie odkryliśmy się nawzajem, i dzięki temu mogę testować, próbować i opowiadać Wam o wspaniałych, niesamowitych, niepowtarzalnych, najlepszych na świecie hiszpańskich oliwach.
Tym miejscem jest sklep Kochamoliwe.com
Proszę, koniecznie tam zajrzyjcie! Tam mieszka doskonała oliwa w bardzo rozsądnej cenie!
Swoją przygodę zaczęłam od oliwy Gota Verde- Zielona Kropla, bardzo wyrazistej, z wyczuwalnym aromatem zielonej trawy. Chciałam, by moja zapiekanka była tłem dla jej smaku - i udało się. Dodatkowo warto podać oliwę oddzielnie, by móc w niej maczać każdy kawałeczek aksamitnej masy .... A na górze bardzo chrupiąca, rumiana skórka:)
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
0,5 szklanki oliwy Gota Verde - Zielona Kropla
1 duża czerwona cebula
1 pęczek zielonej natki pietruszki (posiekany)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej + 1 do posypania formy
160 ml. mleka kokosowego
2 łyżki tartego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, jeszcze gorące po odlaniu wody przeciskam przez praskę lub duszę widelcem na gładką masę. Do gorącej masy dodaję posiekaną cebulę i połowę natki pietruszki, dodaję też jajko utarte z połową mleka kokosowego. Dolewam połowę oliwy Gota Verde - Zielona Kropla. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Naczynie żaroodporne smaruję dokładnie oliwą i posypuję lekko bułką tartą, wykładam całą masę ziemniaczaną, wyrównuję powierzchnię, spryskują ją oliwą. Starty ser mieszam z pozostałą częścią natki pietruszki, oliwy i mleka kokosowego, powstałą pastą smaruję masę. Piekę 40 minut w temperaturze 225 stopni C.
Zapiekankę podaję gorącą, z dodatkową porcją oliwy z miseczce.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz