Szukaj na blogu

Pieczone pieczarki nadziewane serami

  To danie musi być pyszne chyba bez względu na rodzaj nadzienia ;)
Jadłam różnie przygotowanie pieczarki: ze szpinakiem, z samym serem, z pikantnym zapiekanym kremem -każde były rewelacyjne. 
W moich dziś są dwa rodzaje sera, troszkę cebuli, dużo serca i oczekiwania, bo miałam na nie wielką ochotę :)Podałam je z żurawiną Develey, fajnie pasowała do smaku serów.

Zapraszam :)









Składniki:
6 dużych pieczarek
1 niewielka czerwona cebula
60 g. ulubionego sera pleśniowego
2 łyżki tartej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
oliwa
Przygotowanie:
 Oczyszczam pieczarki, odcinam nóżki, wnętrze kapeluszy lekko sole, brzegi smaruję oliwą. Układam je w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 10 minut. W tym czasie siekam w kostkę cebulę i pieczarkowe nóżki, przekładam je na patelnię z łyżką oliwy, lekko solę i smażę 5 minut pod przykryciem. Ser pleśniowy kroję w kawałki, układam po kilka w każdym podpieczonym kapeluszu, po czym wypełniam go doprawioną do smaku smażoną cebulką i pieczarkami. Wszystkie pieczarki posypuję mozzarellą i wstawiam jeszcze na 20 minut do piekarnika (210 stopni C). Podaję gorące, z kapką żurawiny.
Przepis autorski.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger