Pory duszone z czosnkiem i rodzynkami
Dość nieoczekiwana taka kombinacja 😀 por z czosnkiem i słodkimi rodzynkami - a to wielce pyszne połączenie! Por w trakcie duszenia robi się słodki i delikatny w smaku, rodzynki go fajnie podkreślają, a czosnek dopełnia całości. Bardzo lubię takie dania. Polecam, spróbuj!
Składniki:
2 białe części pora (z 2 dużych sztuk)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 łyżki dużych rodzynek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone pory kroję w plastry grubości 1 cm, po czym dzielę je na 4 części.
2 białe części pora (z 2 dużych sztuk)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 łyżki dużych rodzynek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone pory kroję w plastry grubości 1 cm, po czym dzielę je na 4 części.
W garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojone pory, lekko je solę i duszę pod przykryciem ok. 5 minut (powinny się zeszklić).
Dodaję masło, posiekany w plasterki czosnek, dorzucam rodzynki.
Doprawiam solą i pieprzem, duszę jeszcze kilka minut.
Podaję na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz