Domowa wędlina: szynka z karkówki i kurczaka
Moje drugie doświadczenie z szynkowarem z firmy Jelitawieprzowe.pl jest równie udane jak pierwsze, o ile nie bardziej :) Podniosłam sobie poprzeczkę łącząc dwa rodzaje mięsa, wieprzowe z drobiowym. Nie byłam pewna, czy bez dodania żelatyny szyneczka będzie zwarta i czy mięso się nie będzie rozwarstwiało - jest super!
Oj, będę szaleć z domowymi wędlinami, będę szaleć :) Szynkowar to dla mnie najlepsze kuchenne urządzenie roku :)
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
0,5 kg filetów z piersi kurczaka
2 płaskie łyżeczki soli do peklowania
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Karkówkę kroję w grube plastry (1,5 cm), filety z kurczaka dzielę wzdłuż na pół. Układam w oddzielnych naczyniach, oprószam solą peklującą. Do karkówki dodaję majeranek, trochę pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, do kurczaka miód, drugi ząbek czosnku, tymianek i pieprz ziołowy. Tak przygotowane mięso zostawiam na noc w lodówce, po czym pakuję na przemian do woreczka (specjalny do szynkowarów), wkładam do szynkowaru, zamykam go i parzę przez 1,5 godziny w temperaturze 80 stopni C. Pozostawiam szynkę na noc w szynkowarze.
Przepis autorski.
Oj, będę szaleć z domowymi wędlinami, będę szaleć :) Szynkowar to dla mnie najlepsze kuchenne urządzenie roku :)
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
0,5 kg filetów z piersi kurczaka
2 płaskie łyżeczki soli do peklowania
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Karkówkę kroję w grube plastry (1,5 cm), filety z kurczaka dzielę wzdłuż na pół. Układam w oddzielnych naczyniach, oprószam solą peklującą. Do karkówki dodaję majeranek, trochę pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, do kurczaka miód, drugi ząbek czosnku, tymianek i pieprz ziołowy. Tak przygotowane mięso zostawiam na noc w lodówce, po czym pakuję na przemian do woreczka (specjalny do szynkowarów), wkładam do szynkowaru, zamykam go i parzę przez 1,5 godziny w temperaturze 80 stopni C. Pozostawiam szynkę na noc w szynkowarze.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz