Sałatka śledziowa z ziemniakami i korzennym sosem
09 października
0
ryba
,
sałatki
,
śledzie
,
Święta: Boże Narodzenie
,
To i owo do przekąski
,
współpraca: Develey
Lubię i dość często wykorzystuję gotowe śledzie w korzennej marynacie. Wystarczy połączyć je z jogurtem i dowolnymi warzywami i praktycznie mamy gotową sałatkę.
Dziś przygotowałam jednak inną wersję; dość tradycyjne połączenie śledzi, kiszonego ogórka i gotowanych ziemniaków, czyli sałatki którą czasami podaję na ciepło, odmieniłam dodatkiem świeżego oregano, pora i przede wszystkim - bardzo delikatnego w smaku sosu musztardowego, z wyraźnie korzenną nutką. Do jego przygotowania wykorzystałam do niego świetnej jakości musztardę sarepską firmy Develey. Sos jest dzięki niej leciuchno ostry a jednocześnie cudownie aksamitny.
Smak tej sałatki zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, koniecznie dodajcie do niej gałązki oregano, świetnie wszystko łączy w całość.
Składniki na 2 porcje:
3 ugotowane, obrane ziemniaki (małe)
3 płaty śledzi w zalewie korzennej
1 czerwona cebula
1 mały kiszony ogórek
2 cm jasnej części pora, pokrojone w cieniutkie plasterki
kilka gałązek młodego oregano
Sos:
5 łyżek oliwy
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej z firmy Develey
szczypta cynamonu (minimalna)
szczypta mielonych goździków (minimalna)
szczypta cukru
Dodatkowo:
chili w płatkach
Przygotowane:
Obrane ziemniaki kroję w niewielkie ósemki, płaty śledzia kroję w paseczki. Układam je naprzemiennie na półmisku. Cebulę kroję na cieniutkie plasterki i rozdzielam na pojedyncze części, układam na ziemniakach i śledziach, następnie posypuję plasterkami pora. całość delikatnie oprószam bardzo drobno posiekanym ogórkiem.
Składniki sosu energicznie mieszam w zakręconym słoiczku, po czym polewam całość sałatki. Układam na górze gałązki oregano i posypuje płatkami chili.
Dziś przygotowałam jednak inną wersję; dość tradycyjne połączenie śledzi, kiszonego ogórka i gotowanych ziemniaków, czyli sałatki którą czasami podaję na ciepło, odmieniłam dodatkiem świeżego oregano, pora i przede wszystkim - bardzo delikatnego w smaku sosu musztardowego, z wyraźnie korzenną nutką. Do jego przygotowania wykorzystałam do niego świetnej jakości musztardę sarepską firmy Develey. Sos jest dzięki niej leciuchno ostry a jednocześnie cudownie aksamitny.
Smak tej sałatki zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, koniecznie dodajcie do niej gałązki oregano, świetnie wszystko łączy w całość.
Składniki na 2 porcje:
3 ugotowane, obrane ziemniaki (małe)
3 płaty śledzi w zalewie korzennej
1 czerwona cebula
1 mały kiszony ogórek
2 cm jasnej części pora, pokrojone w cieniutkie plasterki
kilka gałązek młodego oregano
Sos:
5 łyżek oliwy
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej z firmy Develey
szczypta cynamonu (minimalna)
szczypta mielonych goździków (minimalna)
szczypta cukru
Dodatkowo:
chili w płatkach
Przygotowane:
Obrane ziemniaki kroję w niewielkie ósemki, płaty śledzia kroję w paseczki. Układam je naprzemiennie na półmisku. Cebulę kroję na cieniutkie plasterki i rozdzielam na pojedyncze części, układam na ziemniakach i śledziach, następnie posypuję plasterkami pora. całość delikatnie oprószam bardzo drobno posiekanym ogórkiem.
Składniki sosu energicznie mieszam w zakręconym słoiczku, po czym polewam całość sałatki. Układam na górze gałązki oregano i posypuje płatkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz