Surówka z czerwonej kapusty
Klasyczna surówka, lekko zakwaszona sokiem z cytryny, z dodatkiem jabłka, dodatkowo ze słodyczą ciemnego cukru (lub jak kto woli- miodu) - chrupiąca ale jednocześnie delikatna. Wspaniały dodatek do duszonych mięs.
Składniki:
0,5 małej główki czerwonej kapusty
1 mała cebula
1 słodkie jabłko
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka ciemnego cukru lub 0,5 łyżeczki miodu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odrzucam zewnętrzne liście kapusty i pozostałą część siekam jak najcieniej. Podobnie robię z cebulą, przygotowując z niej cieniutkie półplasterki. Przekładam warzywa do miski, lekko solę i przez chwilę mocno ugniatam dłonią, by kapusta zmiękła. Dodaję starte (ze skórką) jabłko. W oddzielnym naczyniu łączę sok z cytryny, cukier (lub miód) i olej, mieszam dokładnie i wlewam do kapusty. Doprawiam solą i pieprzem, odstawiam na 15 minut, po czym ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz