Szukaj na blogu

Kurczak pieczony w glazurze z kremu balsamico

  Kawałki kurczaka pieczone pod folią aluminiową w trakcie przygotowywania właściwie duszą się w pysznym, aromatycznym sosie z majerankiem i czosnkiem; mięso jest bardzo miękkie i absolutnie delikatne. Przed końcem pieczenia wystarczy posmarować każdy kawałek słodkim kremem z octu balsamicznego, by uzyskać chrupiącą skórkę.






Składniki:
1 kg kawałków kurczaka
1 łyżka soli
0,5 łyżki czarnego pieprzu
1 łyżka suszonego majeranku
3 łyżki oliwy
3 duże ząbki czosnku
kilka łyżek ciemnego sosu balsamicznego (gęsty, zredukowany ocet balsamiczny)
Przygotowanie:
 Kawałki kurczaka myję, oczyszczam i dokładnie osuszam, po czym przesypuję solą, pieprzem i majerankiem. Wkładam do miski i odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Naczynie do zapiekania smaruję olejem, wykładam kawałki kurczaka, posypuję je czosnkiem posiekanym w cienkie plasterki, całość przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 230 stopni C. przez godzinę. Po tym czasie zdejmuję folię, smaruję powierzchnię kurczaka kremem balsamicznym, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i już bez folii piekę 15 minut (w tym czasie jeszcze raz smaruję je octem balsamico). Podaję, gdy skórka będzie bardzo ciemna, zrumieniona i lekko chrupiąca.
Przepis autorski.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger