Zupa ogórkowa z zielonym groszkiem i ryżem oraz przypomnienie KONKURSU
Muszę przyznać, że dość rzadko gotuję zupy, choć bardzo je lubię. Między innymi dlatego kilka dni temu zaczął się na moim blogu KONKURS z zupą w roli głównej- liczę na to, że swoimi pomysłami zainspirujecie mnie do zmiany nawyków;)
Wykorzystałam dziś świetną mieszankę ze sklepu SYS, ryż z groszkiem i marchewką - sam w sobie jest pyszny, np.jako dodatek do kurczaka, ale można go wykorzystać na wiele innych sposobów, jak ja w pieczonych, faszerowanych pomidorach. Moja zupa jest treściwa, sycąca i rozgrzewająca, a nietypowy dodatek zielonego groszku sprawia, że jest bardzo ciekawa w smaku.
Zapraszam więc na talerz zupy i zapraszam do udziału w konkursie, zajrzyjcie po szczegóły TUTAJ. Zwłaszcza że nagrody ze sklepu SYS są naprawdę wyśmienite!
Składniki:
2,5 litra wody
400 g. wędzonych żeberek/wędzonych kości
8-10 kiszonych ogórków
1/2 szklanki mleka skondensowanego(niesłodzonego)
1 opakowanie ryżu z groszkiem i marchewką ze sklepu SYS
2 łyżki suszonej cebuli, polecam sklep SYS
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
koperek do posypania
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dokładam wędzone żeberka, dorzucam liście laurowe i ziele angielskie, gotuję ok. 40 minut. Wyjmuję żeberka- obieram z mięsa, mięso ewentualnie wrzucam z powrotem do garnka (lub jak ja używam do innej potrawy). Wsypuję zawartość torebki ryżu z groszkiem i marchewką ze sklepu SYS, dorzucam suszoną cebulę, dolewam mleko i gotuję razem ok. 10 minut. W tym czasie na maśle lekko podsmażam starte na grubej tarce ogórki i czosnek, dodaję je do zupy, gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Zupę podaję z zielonym koperkiem.
Przepis autorski.
Wykorzystałam dziś świetną mieszankę ze sklepu SYS, ryż z groszkiem i marchewką - sam w sobie jest pyszny, np.jako dodatek do kurczaka, ale można go wykorzystać na wiele innych sposobów, jak ja w pieczonych, faszerowanych pomidorach. Moja zupa jest treściwa, sycąca i rozgrzewająca, a nietypowy dodatek zielonego groszku sprawia, że jest bardzo ciekawa w smaku.
Zapraszam więc na talerz zupy i zapraszam do udziału w konkursie, zajrzyjcie po szczegóły TUTAJ. Zwłaszcza że nagrody ze sklepu SYS są naprawdę wyśmienite!
Składniki:
2,5 litra wody
400 g. wędzonych żeberek/wędzonych kości
8-10 kiszonych ogórków
1/2 szklanki mleka skondensowanego(niesłodzonego)
1 opakowanie ryżu z groszkiem i marchewką ze sklepu SYS
2 łyżki suszonej cebuli, polecam sklep SYS
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
koperek do posypania
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dokładam wędzone żeberka, dorzucam liście laurowe i ziele angielskie, gotuję ok. 40 minut. Wyjmuję żeberka- obieram z mięsa, mięso ewentualnie wrzucam z powrotem do garnka (lub jak ja używam do innej potrawy). Wsypuję zawartość torebki ryżu z groszkiem i marchewką ze sklepu SYS, dorzucam suszoną cebulę, dolewam mleko i gotuję razem ok. 10 minut. W tym czasie na maśle lekko podsmażam starte na grubej tarce ogórki i czosnek, dodaję je do zupy, gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Zupę podaję z zielonym koperkiem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz