Czerwona kapusta zasmażana z żurawiną i miodem
Jeśli zostanie Ci czerwona kapusta np. po przygotowaniu surówki, warto przygotować z niej bardzo smaczną, zasmażaną wersję: lekko słodką ale jednocześnie pikantną. Miód i żurawina świetnie kontrastują tu z czosnkiem i czarnym pieprzem.
Składniki:
0,5 średniej wielkości główki czerwonej kapusty
1,5 litra wody
1 łyżka octu
1 średnia cebula
2 duże ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka miodu
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka zimnego masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę kroję w niewielkie kawałki i wrzucam do garnka, zalewam wrzącą wodą z octem, gotuję ok. 8 minut.
Składniki:
0,5 średniej wielkości główki czerwonej kapusty
1,5 litra wody
1 łyżka octu
1 średnia cebula
2 duże ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka miodu
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka zimnego masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę kroję w niewielkie kawałki i wrzucam do garnka, zalewam wrzącą wodą z octem, gotuję ok. 8 minut.
Dokładnie odcedzam.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę, oprószam ją solą i pod przykryciem lekko duszę aż się zeszkli.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę, oprószam ją solą i pod przykryciem lekko duszę aż się zeszkli.
Dodaję mąkę, robię jasną zasmażkę, po czym dokładam kapustę i dolewam mleko.
Mieszam, dodaję żurawinę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą i pieprzem, duszę jeszcze razem na niewielkim ogniu (pod pokrywką) ok. 10 minut.
Na końcu dodaję zimne masło i mieszam do jego rozpuszczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz