Pasztet z dyni i zielonej soczewicy
Ciągle jeszcze staram się wykorzystywać dynię (oprócz zimowych zapasów), więc dziś podzielę się moim przepisem na wspaniały pasztet - z dyni właśnie i z zielonej soczewicy. Pasztet jest równie smaczny na zimno, jak i na ciepło, może być daniem obiadowym, lub po prostu - na kanapkę :) jest kremowy i delikatny, pychota :)
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
3 szklanki upieczonej dyni (przepis tutaj)
3 łyżki oliwy
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
duża szczypta curry
duża szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
sól, pieprz do smaku
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Soczewicę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzam i przekładam do miski. Dodaję upieczoną dynię i pozostałe składniki, dokładnie mieszam aż powstanie jednolita masa. Foremkę - keksówkę (u mnie wymiary 10 x 30) smaruję dokładnie masłem i posypuję bułką, po czym wykładam masę lekko ugniatając ją łyżką. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na godzinę, po czym zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Upieczony pasztet zostawiam w foremce do całkowitego ostudzenia.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz