Szukaj na blogu

Sałatka z wątróbką indyczą, pomidorkami, figą i orzeszkami pinii

   Dziś zapraszam Was na rewelacyjną wątróbkę indyczą, podaną na sałacie, z soczystymi pomidorkami koktajlowymi, pikantną szynką parmeńską, słodką figą i chrupiącymi orzeszkami piniowymi. To cudowny lekki obiad, lub popołudniowa przekąska. Wątróbkę dusiłam w mleku, a dodatek słodkiego balsamico spowodował że jest wyjątkowo delikatna w smaku. Całość wyszła wyjątkowo pyszna.





Składniki na 1 osobę:
Wątróbka:
2 spore kawałki wątróbki indyczej
mąka do oprószenia
1 łyżka masła
kilka łyżek mleka
2-3 łyżki kremu balsamico
sól do smaku
Warzywa i owoce:
5-6 liści różnych rodzajów sałaty 
5 czerwonych pomidorków koktajlowych
1 figa
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki kremu balsamico
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
Dodatkowo:
1 plaster szynki parmeńskiej
łyżka orzeszków piniowych
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone liście sałaty układam na talerzu, na środek wykładam plasterki pomidorków i pokrojoną w plastry, obraną figę. Składniki sosu mieszam w zakręconym słoiczku, energicznie potrząsając nim kilka razy. Polewam nim pomidorki, figę i sałatę. Orzeszki piniowe lekko rumienię na suchej patelni.
 Oczyszczoną wątróbkę oprószam lekko mąką. Na średnio rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, układam kawałki wątróbki i obsmażam je z każdej strony do zrumienienia. Wlewam mleko, solę wątróbkę, polewam ją kremem balsamico, zmniejszam płomień i duszę wątróbkę ok. 5 minut, przewracając ją w międzyczasie, ewentualnie dolewając mleka, gdy sos się zanadto zredukuje. Kroję ją w plastry i układam na pomidorach. 
Pozostały na patelni sos ewentualnie miksuję, jeśli ma być zupełnie gładki, ja nie zdążyłam, bo głodomór czekał ;) Szynkę zwijam w kokardkę i na suchej patelni rumienię z obu stron, dokładam do talerza. Plastry wątróbki polewam sosem, całość posypuję orzeszkami.
Przepis autorski.













Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger