Tradycyjne śledzie z cebulą
Dużo można mówić o śledziach, ale dziś powiem krótko: te które widzisz niżej lubię najbardziej.
Składniki:
300 g. śledzi typu matias
2 średniej wielkości cebule
0,5 szklanki oleju
1/4 szklanki octu 10%
20 ziaren ziela angielskiego
4-5 liści laurowych
Przygotowanie:
Jeśli śledzie są z beczki moczę je zmieniając 2 lub 3 razy wodę. Dokładnie odciskam, kroję na duże kawałki. Obrane cebule kroję w cienkie plastry. Układam na przemian warstwy cebuli i śledzi w słoiku, dorzucając po kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Przy każdej warstwie wlewam też odrobinę octu i trochę oleju. Tak przygotowany słoik zakręcam i odstawiam na 2 dni do lodówki.
300 g. śledzi typu matias
2 średniej wielkości cebule
0,5 szklanki oleju
1/4 szklanki octu 10%
20 ziaren ziela angielskiego
4-5 liści laurowych
Przygotowanie:
Jeśli śledzie są z beczki moczę je zmieniając 2 lub 3 razy wodę. Dokładnie odciskam, kroję na duże kawałki. Obrane cebule kroję w cienkie plastry. Układam na przemian warstwy cebuli i śledzi w słoiku, dorzucając po kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Przy każdej warstwie wlewam też odrobinę octu i trochę oleju. Tak przygotowany słoik zakręcam i odstawiam na 2 dni do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz