Szukaj na blogu

Tradycyjne śledzie z cebulą

Dużo można mówić o śledziach, ale dziś powiem krótko: te które widzisz niżej lubię najbardziej.


Składniki:
300 g. śledzi typu matias 
2 średniej wielkości cebule
0,5 szklanki oleju
1/4 szklanki octu 10%
20 ziaren ziela angielskiego
4-5 liści laurowych
Przygotowanie:
Jeśli śledzie są z  beczki moczę je zmieniając 2 lub 3 razy wodę. Dokładnie odciskam, kroję na duże kawałki. Obrane cebule kroję w cienkie plastry. Układam na przemian warstwy cebuli i śledzi w słoiku, dorzucając po kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Przy każdej warstwie wlewam też odrobinę octu i trochę oleju. Tak przygotowany słoik zakręcam i odstawiam na 2 dni do lodówki.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger