Chrupiące skrzydełka pieczone na cebuli
Skrzydełka przyrządzone są w banalnie prosty sposób, a smakują doskonale. Są pikantne, bo marynowały się w pieprzu ziołowym, ale mają nutę słodyczy dzięki posmarowaniu ich w trakcie pieczenia odrobiną miodu.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 płaska łyżka soli
2 pełne łyżki pieprzu ziołowego
3-4 ząbki czosnku
2-3 cebule
3 łyżki oleju
Pasta do smarowania:
1 łyżeczka miękkiego miodu
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczone skrzydełka przekładam do miski i nacieram mieszanką soli i pieprzu ziołowego. Przykrywam dokładnie miskę i zostawiam ją na kilka godzin w lodówce.
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 płaska łyżka soli
2 pełne łyżki pieprzu ziołowego
3-4 ząbki czosnku
2-3 cebule
3 łyżki oleju
Pasta do smarowania:
1 łyżeczka miękkiego miodu
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczone skrzydełka przekładam do miski i nacieram mieszanką soli i pieprzu ziołowego. Przykrywam dokładnie miskę i zostawiam ją na kilka godzin w lodówce.
Na dno naczynia do zapiekania wlewam olej i układam cebule pokrojone w grube plastry.
Na cebulę wykładam skrzydełka, dokładam czosnek i wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dół).
Po 30 minutach smaruję mięso pastą z miodu i oleju i piekę ok. 20 minut.
Jeszcze raz smaruję i piekę jeszcze ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz