Szukaj na blogu

Pieczarki marynowane w sosie sojowym i occie z białego wina

Jedne z najlepszych pieczarek, jakie zdarzyło mi się zrobić. Są jędrne, pikantne i lekko kwaśne, zanurzone w sosie o głębokim, aksamitnym brązowym kolorze. To bardzo aromatyczne, wyraziste i naprawdę pyszne danie.




Składniki:
1 kg średniej wielkości pieczarek
1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki octu z białego wina
0,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu
3 łyżki oleju
1-2 duże łyżki zimnego masła
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam, po czym kroję je na pół i przekładam do miski. 
Zalewam je sosem sojowym i octem winnym, dodaję sól i posiekany rozmaryn. 
Mieszam dokładnie łyżką, przykrywam miskę i odstawiam na godzinę. 
W czasie marynowania mieszam pieczarki kilka razy.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam na nią całą zawartość patelni (razem z płynem), od razu przykrywam i duszę pieczarki ok. 25 minut, potrząsając patelnią. 
Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Na koniec dokładam masło, podgrzewam do jego rozpuszczenia. 
Pieczarki podaję w głębokim naczyniu, razem z sosem z duszenia, z pieczywem i sałatą.

                  


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger