Pieczarki marynowane w sosie sojowym i occie z białego wina
Pochwalę się, że to najlepsze pieczarki, jakie zdarzyło mi się zrobić. Są jędrne, pikantne i lekko kwaśne, zanurzone w sosie o głębokim, aksamitnym brązowym kolorze. To bardzo aromatyczne, wyraziste i naprawdę pyszne danie.
Składniki:
1 kg średniej wielkości pieczarek
1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki octu z białego wina
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu
3 łyżki oleju
1-2 duże łyżki zimnego masła
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam, po czym kroję je na pół i przekładam do miski. Zalewam je sosem sojowym i octem winnym, dodaję sól i posiekany rozmaryn. Mieszam dokładnie łyżką, przykrywam miskę i odstawiam na godzinę. W czasie marynowania mieszam pieczarki kilka razy.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam na nią całą zawartość patelni (razem z płynem), od razu przykrywam i duszę pieczarki ok. 25 minut, potrząsając patelnią. Na koniec dokładam masło, podgrzewam do jego rozpuszczenia. Pieczarki podaję w głębokim naczyniu, razem z sosem z duszenia, z pieczywem i sałatą.
Składniki:
1 kg średniej wielkości pieczarek
1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki octu z białego wina
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu
3 łyżki oleju
1-2 duże łyżki zimnego masła
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam, po czym kroję je na pół i przekładam do miski. Zalewam je sosem sojowym i octem winnym, dodaję sól i posiekany rozmaryn. Mieszam dokładnie łyżką, przykrywam miskę i odstawiam na godzinę. W czasie marynowania mieszam pieczarki kilka razy.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam na nią całą zawartość patelni (razem z płynem), od razu przykrywam i duszę pieczarki ok. 25 minut, potrząsając patelnią. Na koniec dokładam masło, podgrzewam do jego rozpuszczenia. Pieczarki podaję w głębokim naczyniu, razem z sosem z duszenia, z pieczywem i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz