Pyzy z kapustą kiszoną i pieczarkami
Domowy obiad w lekko odmienionej wersji. Ciasto jak na kopytka wzbogaciłam sporą ilością kiszonej kapusty, uduszonej wcześniej z pieczarkami i cebulą - o takiej. Co powiecie na taką propozycję?
ok. 600 g. ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez maszynkę
ok. 600 g. kapusty kiszonej z pieczarkami
1 ząbek czosnku
1 jajko
5-7 łyżek mąki pszennej (ilość orientacyjna) + mąka do podsypania
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
wędzony boczek
cebula
posiekany koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki i uduszoną kapustę z pieczarkami przekładam do dużej miski, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam masę łyżką, dosypując stopniowo mąkę. Doprawiam masę do smaku. Zagniatam ciasto jak na kopytka - będzie trochę bardziej klejące (mąki dodaję tyle ile ciasto "przyjmie", ale zagniatam je szybko, by nie stało się zbyt rzadkie). Formuję okrągłe, dość duże pyzy i wrzucam je na osolony wrzątek. Gotuję przez 5 minut od wypłynięcia. Podaję okraszone boczkiem z cebulą, posypane posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz