Sałatka z fetą, czerwoną kapustą i pomidorkami cherry
Lekka, pyszna i chrupiąca sałatka do przygotowania w parę minut. Grunt, żeby pokroić warzywa, ale wcale nie trzeba ich ładnie układać, ma być niczym lekki bałagan na talerzu ;)
W skład wchodzą: czerwona kapusta, pomidorki cherry, czerwona słodka papryka, seler naciowy, szczypiorek i cebulka dymka, świeżości dodaje ogórek, a pikanterii ser feta.
Składniki:
5-6 pomidorków cherry
kawałek czerwonej kapusty, drobno posiekanej
kawałek świeżego ogórka ze skórką
1/4 czerwonej papryki
1 łodyga selera naciowego
1 cebula dymka + szczypior
kawałek sera feta
Sos:
5 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka delikatnej musztardy (u mnie miodowa)
szczypta ciemnego cukru
szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroję drobno - powinny stanowić mniej więcej taki sam procent sałatki. Kroję też ser. Wodę mineralną mieszam z solą i cukrem do ich rozpuszczenia, dodaję musztardę, sok z cytryny i oliwę, mieszam by się połączyły. Pokrojone warzywa wykładam razem z serem, starając się je delikatnie wymieszać - na talerz lub do miseczki, po czym wszystko polewam dokładnie sosem. Sałatki nie mieszam zanadto, by kapusta nie zabarwiła reszty. Od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz