Karkówka pieczona z marchewką i brukselką
Tak na dobre, to praktycznie danie jednogarnkowe. Gdyby jeszcze dorzucić do pieczenia ziemniaki, to mamy kompletny obiad. Mięso jest pachnące, mięciutkie i soczyste, warzywa bardzo aromatyczne, a wszystko razem smakuje cudownie.
Składniki:
ok. 0,8-1 kg karkówki wieprzowej
Marynata:
1 łyżka soli
2-3 łyżki ulubionych ziół: majeranek, oregano, prowansalskie itd.
1 łyżeczka mielonego pieprzu
10 ząbków czosnku
Warzywa:
kilkanaście główek brukselki
2-3 marchewki
+ dowolne inne
Dodatkowo:
kilka plastrów wędzonego boczku
2-3 łyżki oleju
musztarda
sól, pieprz
woda
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso szpikuję w kilkunastu miejscach kawałkami czosnku, po czym nacieram je mieszaniną soli, pieprzu i ziół. Zawijam szczelnie i chowam na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, układam plastry boczku, mięso i przygotowane warzywa w kawałkach. Warzywa lekko solę i oprószam pieprzem. Całość przykrywam i piekę przez 80 minut w temperaturze 200 stopni C, kontrolując raz czy dwa, czy nic się nie przypala - w międzyczasie dolewam po odrobinie wody. Po tym czasie wyjmuję na chwilę mięso, kroję je na grube plastry, każdy smaruję lekko musztardą i znów przekładam na warzyw. Bez przykrycia piekę jeszcze ok. 20 minut. Podaję z podsmażonymi ziemniakami.
Składniki:
ok. 0,8-1 kg karkówki wieprzowej
Marynata:
1 łyżka soli
2-3 łyżki ulubionych ziół: majeranek, oregano, prowansalskie itd.
1 łyżeczka mielonego pieprzu
10 ząbków czosnku
Warzywa:
kilkanaście główek brukselki
2-3 marchewki
+ dowolne inne
Dodatkowo:
kilka plastrów wędzonego boczku
2-3 łyżki oleju
musztarda
sól, pieprz
woda
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso szpikuję w kilkunastu miejscach kawałkami czosnku, po czym nacieram je mieszaniną soli, pieprzu i ziół. Zawijam szczelnie i chowam na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, układam plastry boczku, mięso i przygotowane warzywa w kawałkach. Warzywa lekko solę i oprószam pieprzem. Całość przykrywam i piekę przez 80 minut w temperaturze 200 stopni C, kontrolując raz czy dwa, czy nic się nie przypala - w międzyczasie dolewam po odrobinie wody. Po tym czasie wyjmuję na chwilę mięso, kroję je na grube plastry, każdy smaruję lekko musztardą i znów przekładam na warzyw. Bez przykrycia piekę jeszcze ok. 20 minut. Podaję z podsmażonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz