Szukaj na blogu

Klops z boczkiem i chili

Dzisiejszy klops wyjątkowo nam smakuje, bo jest pikantny i wyrazisty w smaku. To tanie i uniwersalne danie, bo jak zawsze wspaniale smakuje na kanapkach, ale można go podać jako danie obiadowe.






Składniki na formę 8 x 28 cm:
1 kg mięsa wieprzowego, mielonego (karkówka lub łopatka)
150 g. wędzonego boczku
1 mała czerwona papryczka chili 
2 cebule
2 jajka
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
tłuszcz do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Zmielone mięso przekładam do miski. Bardzo drobno siekam obrane cebule, podobnie papryczkę chili (bez pestek). Boczek pokrojony w małą kosteczke smażę na patelni do zrumienienia, po czym po lekkim przestudzeniu dodaję go do mięsa (bez wytopionego tłuszczu). Dodaję cebulę i chili, wbijam jajka, dodaję również przyprawy i bułkę tartą, dłonią wyrabiam masę przez kilka minut. Foremkę natłuszczam (np. masłem lub margaryną) i oprószam dokładnie bułką tartą. Wkładam masę mięsną, wciskając ją łyżką by pozbyć się powietrza. Wyrównuję powierzchnię i piekę w temperaturze 190 stopni C. (góra- dół) przez 40 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 160 stopni C. i piekę jeszcze 25 minut. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger