Puree z ziemniaków ze szpinakiem i groszkiem
Złapałam się, jedząc te wspaniałości, że mruczę i chwalę kucharza :) Cudowny smak, naprawdę! To tak proste danie, że prawie się nie da prościej, ale uwierzcie mi, nie trzeba moim zdaniem żadnych mięsnych dodatków - te ziemniaki są absolutną doskonałością :)
Składniki na 2 osoby:
0,5 kg ziemniaków
1 mała puszka zielonego groszku
duża garść świeżego szpinaku
3 łyżki masła
1/4 szklanki słodkiej śmietanki lub zagęszczonego mleka
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję w kawałki, gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i wrzucam dokładnie umyte liście szpinaku, oprószam solą i smażę je 2 minuty - tyle by zmiękły i straciły objętość. Ucieram je przez chwilę blenderem (razem z tłuszczem ze smażenia). Do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków wlewam śmietankę i dodaję pozostałe masło, duszę razem na bardzo gładką masę. Dodaję zmiksowany szpinak, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, a na koniec wrzucam odcedzony groszek. Lekko mieszam i natychmiast podaję.
Składniki na 2 osoby:
0,5 kg ziemniaków
1 mała puszka zielonego groszku
duża garść świeżego szpinaku
3 łyżki masła
1/4 szklanki słodkiej śmietanki lub zagęszczonego mleka
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję w kawałki, gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i wrzucam dokładnie umyte liście szpinaku, oprószam solą i smażę je 2 minuty - tyle by zmiękły i straciły objętość. Ucieram je przez chwilę blenderem (razem z tłuszczem ze smażenia). Do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków wlewam śmietankę i dodaję pozostałe masło, duszę razem na bardzo gładką masę. Dodaję zmiksowany szpinak, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, a na koniec wrzucam odcedzony groszek. Lekko mieszam i natychmiast podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz