Szukaj na blogu

Krewetki marynowane w czerwonym winie

Pyszne, po prostu. Marynowały się w sosie sojowym, soku z cytryny, czosnku i czerwonym winie. Krótko smażone, na koniec oczywiście jeszcze dodatek masła - masło dla mnie jest nieodłącznym dodatkiem do krewetek - i koniecznie z kieliszkiem wina. 
Polecam Wam mrożone krewetki królewskie ze sklepu Kuchnie Świata, będziecie mieli gwarancję smaku i jakości produktu.




Składniki:
marynata:
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2-3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta ciemnego cukru
Dodatkowo:
10-15 mrożonych krewetek królewskich, polecam Kuchnie Świata
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Rozmrożone krewetki (są już obrane i oczyszczone) przekładam do miski, wlewam wino, sok z cytryny i sos sojowy, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę ciemnego cukru i soli. Odstawiam miskę na 25 minut, mieszając co jakiś czas. Na patelni (np. grillowej) rozgrzewam olej i wkładam krewetki (bez marynaty) - na mocno rozgrzanym tłuszczu smażę je z jednej strony ok. 2 minuty, po czym przekładam na drugą stronę i smażę minutę. Dolewam pozostałą marynatę i dokładam masło, podgrzewam do momentu gdy masło się rozpuści. Od razu podaję. 






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger