Ryba w szuwarach, czyli szczupak w szpinaku i rukoli
W ten sposób można upiec każdą rybę, nie tylko szczupaka. Liście rukoli i szpinaku zapobiegają jej nadmiernemu wysuszeniu i dodają delikatności. Przyprawienie to też kwestia gustu, ja dziś postawiłam na proste składniki: cytrynę, czosnek, sól i pieprz.
Składniki na 1-2 osoby w zależności od wielkości ryby:
1 szczupak
duża garść świeżej rukoli
garść liści szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1-2 łyżki masła
3 łyżki oleju
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczoną i pozbawioną głowy rybę dokładnie myję i osuszam, po czym oprószam pieprzem i solą. Do środka wkładam masło i posiekany ząbek czosnku. Na blasze układam papier, natłuszczam go olejem. Na środku układam rukolę, na niej połowę cytryny pokrojoną w plastry, a potem rybę. Na rybie układam czosnek w plasterkach, po czym przykrywam ją liśćmi szpinaku. Wszystko skrapiam olejem, jeszcze raz oprószam solą i pieprzem. Blachę przykrywam folią aluminiową (nie ściskając jej, po prostu kładę luźno folię) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra - dół) na 40-50 minut.
Tutaj macie podpowiedź, ile czasu piecze się ryby.
1 szczupak
duża garść świeżej rukoli
garść liści szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1-2 łyżki masła
3 łyżki oleju
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczoną i pozbawioną głowy rybę dokładnie myję i osuszam, po czym oprószam pieprzem i solą. Do środka wkładam masło i posiekany ząbek czosnku. Na blasze układam papier, natłuszczam go olejem. Na środku układam rukolę, na niej połowę cytryny pokrojoną w plastry, a potem rybę. Na rybie układam czosnek w plasterkach, po czym przykrywam ją liśćmi szpinaku. Wszystko skrapiam olejem, jeszcze raz oprószam solą i pieprzem. Blachę przykrywam folią aluminiową (nie ściskając jej, po prostu kładę luźno folię) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra - dół) na 40-50 minut.
Tutaj macie podpowiedź, ile czasu piecze się ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz