Curry warzywne ze szpinakiem
Potrawa z gatunku moich ukochanych, w 100% warzywna. Takie niby nic, a jednocześnie absolutnie cudowna i przepyszna propozycja. Co jest na tym talerzu? Moim zdaniem na tym talerzu jest 100% szczęścia;) Są ziemniaki, cebula, szpinak, pieczarki i por. Łączy je mleko kokosowe, masło i kilka bardzo aromatycznych przypraw.
Składniki na 2-3 osoby:
3 duże ziemniaki
1 duża cebula
5 cm jasnej części pora
10 niewielkich pieczarek
1 duży ząbek czosnku
2 duże garści świeżego szpinaku
posiekana natka zielonej pietruszki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
3 łyżki gęstego mleka kokosowego
1 płaska łyżeczka curry
0,5 łyżeczki mielonego kuminu włoskiego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane: cebulę i ziemniaki kroję w dużą kostkę, pora siekam w półplasterki. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni i wrzucam pokrojone warzywa, lekko je solę i pod przykryciem smażę ok. 15 minut, mieszając by się nie przypaliły. W tym czasie ziemniaki powinny zmięknąć. Wtedy dorzucam pokrojone na 4 części pieczarki i dalej duszę pod przykryciem, jakieś 10 minut. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i przyprawy, duszę jeszcze kilka minut. Na koniec wrzucam posiekane grubo liście szpinaku, natkę pietruszki i masło, duszę 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz