Szukaj na blogu

Domowa szynka: łopatka wieprzowa i filet z kurczaka

 Bardzo dawno nie zrobiłam nic w moim szynkowarze, olśniło mnie ostatnio że go w ogóle posiadam. Pewnie przez jakiś czas znowu będzie w łasce, do kolejnego okresu zapomnienia ;) 
Jak za każdym razem gdy próbuję zrobionej w domu wędliny, tak i dziś przekonałam się że jej smak jest daleko lepszy od kupionej w sklepie. Jeśli nie jesteście posiadaczami szynkowaru, nie martwcie się, bo tak przygotowane mięso można też po prostu upiec.



Składniki:
800 g. łopatki wieprzowej
300 g. fileta z kurczaka
Przyprawy:
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
1 pełna łyżka soli
Dodatkowo:
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ucieram w moździerzu sól z czosnkiem, majerankiem i liśćmi laurowymi. Łopatkę nacinam w kilku miejscach, tworząc kieszenie. Nacieram ją mieszanką przypraw. Fileta siekam w kostkę, mieszam dłonią z łyżeczką soli, papryką i majerankiem, a potem nadziewam tak przygotowanym mięsem kieszenie w łopatce. Mięso wkładam do woreczka przystosowanego do wysokich temperatur i paluję całość do szynkowaru. Zamknięty szynkowar odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Następnego dnia gotuję go przez ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu, po czym zostawiam do całkowitego ostudzenia, a potem wstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie szynka jest gotowa.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger