Gulasz z karkówki z warzywami
Lubię gulasze, bardzo. To kwintesencja domowego smaku: pachnące, pyszne, idealne danie. Na dodatek bardzo proste, bo wymagają niewiele pracy, tylko czasu - by mięso zdążyło się udusić tak, by stało się miękkie i delikatne.
Dziś przygotowałam gulasz z karkówki wieprzowej, z czerwoną papryką, marchewką, cebulą i czosnkiem. Z kaszą gryczaną smakował niebiańsko :)
Składniki:
ok. 600 g. karkówki wieprzowej
1,5 łyżki mąki pszennej
2 cebule
2 marchewki
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
do 1,5 szklanki wody lub bulionu
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
posiekana natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1,5 cm, a potem na kawałki. Lekko oprószam wszystko mąką. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i wrzucam kawałki karkówki, lekko je solę i smażę na dość ostrym ogniu z obu stron, powinny się lekko zezłocić. Dokładam pokrojone grubo cebule i marchewki w plasterkach, dodaję liście laurowe i pod przykryciem smażę razem, mieszając, ok. 5 minut. Dolewam połowę płynu i duszę pod pokrywką, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy dodaję posiekany czosnek i pokrojoną w grube kawałki paprykę, doprawiam do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem. Jeśli sosu jest za mało, dolewam trochę płynu. Duszę jeszcze kilka minut. Gdy karkówka jest bardzo mięciutka, dodaję masło, doprawiam wszystko jeszcze raz do smaku. Podaję z kaszą gryczaną.
Dziś przygotowałam gulasz z karkówki wieprzowej, z czerwoną papryką, marchewką, cebulą i czosnkiem. Z kaszą gryczaną smakował niebiańsko :)
Składniki:
ok. 600 g. karkówki wieprzowej
1,5 łyżki mąki pszennej
2 cebule
2 marchewki
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
do 1,5 szklanki wody lub bulionu
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
posiekana natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1,5 cm, a potem na kawałki. Lekko oprószam wszystko mąką. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i wrzucam kawałki karkówki, lekko je solę i smażę na dość ostrym ogniu z obu stron, powinny się lekko zezłocić. Dokładam pokrojone grubo cebule i marchewki w plasterkach, dodaję liście laurowe i pod przykryciem smażę razem, mieszając, ok. 5 minut. Dolewam połowę płynu i duszę pod pokrywką, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy dodaję posiekany czosnek i pokrojoną w grube kawałki paprykę, doprawiam do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem. Jeśli sosu jest za mało, dolewam trochę płynu. Duszę jeszcze kilka minut. Gdy karkówka jest bardzo mięciutka, dodaję masło, doprawiam wszystko jeszcze raz do smaku. Podaję z kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz